Joods Maastricht

Website van de Joodse Gemeente Maastricht

75 Jaar Bevrijding Eijsden-Margraten, zondag 26 januari 2020

Beste leden van de Liberation community,

2019, een bijzonder jaar in het teken van 75 jaar Liberation ligt achter ons. Ook in 2020 herdenken en vieren wij 75 jaar vrijheid op een aantal momenten waaronder 4 en 5 mei, de Gezichten van Margraten van 2 t/m 6 mei en het jaarlijkse Memorial Day op 24 mei.

Op 27 januari is het 75 jaar geleden dat kamp Auschwitz werd bevrijd. Om stil te staan bij de Holocaustslachtoffers is 22 januari t/m 2 februari het monument Levenslicht van Studio Roosegaarde te zien in het Huis van de Burger. Dit monument maakt deel uit van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei waaraan meer dan 150 Nederlandse gemeenten deelnemen. Om de paar seconden lichten de stenen van het monument op, als een ademhaling in licht. Symbolisch voor het leven dat gemist wordt.

In de Joodse herdenkingstraditie en in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk. Studio Roosegaarde heeft deze traditie als inspiratie gebruikt. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen - gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland - staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holo­caust. De stenen zijn verdeeld over de verschillende gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden, hun leven leefden; soms al generaties lang. Ook uit Eijsden-Margraten zijn zij tijdens de Tweede Wereldoorlog weggerukt en vermoord.

Herdenkingsceremonie Holocaustslachtoffers
Op zondag 26 januari om 19.00 uur staat Levenslicht bij het Joods Monument op de Vroenhof in Eijsden. Deze avond herdenken we de slachtoffers van de Holocaust, in het bijzonder de slachtoffers uit Eijsden-Margraten. De namen van de Joodse slachtoffers uit onze gemeente worden genoemd. Ook spreken burgemeester Akkermans en Dmitri Boutylkov (Joodse gemeenschap). Het Koperensemble van Koninklijke Harmonie Sainte Cécile zorgt voor de muzikale begeleiding. U bent harte welkom.

Na afloop is er in café ’t Kelderke een nazit (Vroenhof 8, Eijsden). Hiervoor kunt u zich aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wij hopen u zondag 26 januari te ontvangen.

Met vriendelijke groet,


communicatie & voorlichting

afdeling Servicebureau

Gemeente Eijsden-Margraten

E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

T: 043 458 8488

W: http://www.eijsden-margraten.nl