Joods Maastricht

Website van de Joodse gemeente in Limburg

Uniek concert in Maastricht met Sefardisch-Joodse synagogemuziek uit Curaçao

  • Locatie: Synagoge Maastricht, Capucijnengang 2, 6211 RV Maastricht.
  • Datum/ tijd: woensdag 25 maart 2015, Inloop vanaf 19.00h, aanvang om 19.30h.
  • Entree: 15,00 euro

Dienst in synagoge te CuraçaoTracht performs in Snoa in Curaçao

 

Tijdens het concert zal de bariton Avery Tracht, chazan en spiritueel leider in de Sefardisch-Joodse synagoge Mikvé Israel-Emanuel op Curaçao, diverse van de prachtige liederen die al eeuwenlang gezongen worden in de synagoge op Curaçao, uitvoeren. Hij zal naast liederen die bestemd zijn voor uitvoering tijdens de vieringen van de wekelijkse Sabbat, ook liederen zingen die gezongen worden bij bijzondere gelegenheden zoals tijdens een huwelijksceremonie. Avery Tracht zal tijdens dit unieke concert aan de piano worden begeleid door Marcel Worms.
De eerste Sefardische Joden vestigden zich in 1651 op Curaçao. Zij namen mee hun Spaans-Portugese taal, vele culinaire en andere tradities maar ook de bijzondere Sefardisch-Joodse synagogemuziek. Deze muziek is eeuwenlang op Curaçao doorgegeven aan volgende generaties.

Avery Tracht, werd geboren in Dayton, Ohio in de Verenigde Staten. Hij studeerde zang aan de Eastman School of Music en het conservatorium van Cincinnati en had een vooropleiding aan het Franz Schubert Instituut in Wenen. Avery Tracht werd in 1982, na zijn studie aan het Hebrew Union College School of Sacred Music ingewijd als chazan. Sinds zijn inwijding is hij voorzanger geweest bij liberaal joodse synagogen in o.a. New York, Jeruzalem, Duitsland en ook in Amsterdam. In 2007 kreeg hij een eredoctoraat in muziek van de Hebrew University in New York.

Begeleidend pianist Marcel Worms studeerde aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam. Na zijn eindexamen in 1987 specialiseerde hij zich in kamermuziek bij Hans Broekman en in 20ste-eeuwse pianomuziek bij Alexandre Hrisanide. Ook volgde hij lessen bij Yuri Egorov en bij Alicia de Larrocha. Marcel Worms is actief als kamermuziekspeler en als solist. Marcel Worms heeft talrijke pianoconcerten gegeven in Europa, in Noord- en Zuid-Amerika, Afrika en in het Midden- en Verre Oosten. Van hem verschenen 32 CD-opnamen. Op zijn laatste CD Danzas Caribeñas vertolkt hij klassieke salonmuziek uit Curaçao, Cuba en Venezuela.

 

Chazan Avery Tracht

Copyright © 2013. All Rights Reserved.