Joods Maastricht

Website van de Joodse gemeente in Limburg

Protest met posters rond proces over vernieling joodse graven

Het proces tegen twee mannen uit Gangelt en Selfkant die in Geilenkirchen joodse graven vernielden en bekladden, is na veel uitstel nu in volle gang. Deze week werd het kerkhof bezocht. In de omgeving hingen posters als protest tegen de aanklacht: het duo wordt geen antisemitisme, maar ‘slechts’ verstoren van de rust en beschadiging van eigendommen verweten.


GEILENKIRCHEN/SELFKANT - En dat is tegen het zere been van het Herdenkingsinitiatief en voormalig Bondsdaglid Christa Nickels. Zij waren dinsdag te vinden op het voorplein van de begraafplaats in Geilenkirchen, ondanks dat de rechter de aanwezigheid van buitenstaanders tijdens het bezoek had verboden. Op de route tussen de rechtbank en het kerkhof hadden zij aan lantaarnpalen en bomen zelfgedrukte posters opgehangen, die wijzen op de antisemitische achtergrond van de misdaad. Het parket beschuldigt de twee verdachten alleen van het verstoren van de rust, het beschadigen van eigendommen en verzet tegen de politie.

 

De mannen, afkomstig uit Gangelt (geboren in 1998) en Selfkant (1986), zouden in de vroege ochtend van 30 december 2019 47 grafstenen op het joodse kerkhof hebben omgegooid. Andere zerken werden beklad. Schade: 13.000 euro. Een buurman hoorde rumoer en belde de politie. In september vorig jaar startte de rechtszaak. De tweede zitting kon niet doorgaan wegens afwezigheid van een advocaat. Omdat in Duitsland een zaak binnen drie weken moet worden voortgezet, moest in december alles van voor af aan. Alleen toen was een rechter ziek. Na nog meer uitstel, kon de zaak in mei eindelijk inhoudelijk behandeld worden.

 

Tot nu toe kwam naar voren, dat de man uit Selfkant googelde op zoektermen als ‘ik haat joden’ en ‘joden vermoorden’. Ook zocht hij naar het antisemitisch computerspel KZ Manager, waarin de speler in de rol van concentratiekampcommandant kruipt. Onder een schuilnaam verheerlijkte hij op Facebook het nationaalsocialisme en maakte hij reclame voor de regionale, neonazistische groep Syndikat 52. In 2017 promootte de verdachte al eens een mars in Berlijn ter ere van Rudolf Hess, voormalig plaatsvervanger van Adolf Hitler.

 

Nu het bezoek aan de plaats delict heeft plaatsgevonden en de laatste getuige is gehoord, nadert de zaak zijn ontknoping. Op 14 juni is de laatste zittingsdag, met de pleidooien, de strafeis en het laatste woord van de verdachten.

 

Bron: Nick Bruls. De Limburger 2-6-2022

Copyright © 2013. All Rights Reserved.