Renovatie synagogen in Lod

Al tientallen jaren zijn de synagogen Beit Israel en Ohel Yehuda actief in de Bar Ilan Straat, gehuisvest in één gebouw dat in tweeën is gedeeld. De plaats die aanvankelijk bruiste van de Joden werd een gebied met in meerderheid Arabische bewoners.  De Joodse bewoners die in de nabije omgeving woonden, trokken geleidelijk weg uit het gebied, totdat op een gegeven moment men moeite had om minje te halen.
Rabbi Yitzchak Rosen is sinds 20 jaar de rabbijn van de synagoge van Ohel Yehuda en zorgt voor het voortbestaan van de synagoge.  Door een opleving in de afgelopen jaren van het Joodse leven is het gebied weer opgebloeid. Leden van de Garin Torani en anderen zijn zich weer in deze buurten gaan vestigen. Hierdoor bloeit de synagoge-activiteit op.


Enkele dagen geleden hebben wij allen met afschuw de rellen van 1957 herbeleefd. Rellen die zich concentreerden in de betrokken steden en vooral in de stad Lod. De paar synagogen zijn door rellen zwaar beschadigd. Het is niet voor niets dat de synagogen zijn getroffen.  Synagogen zijn immers een symbool van Joodse aanwezigheid.  De Arabieren probeerden die aanwezigheid te breken en te vernietigen. Wij zullen echter niet opgeven.  We zijn hier om te blijven.  Dit is ons heilige land, de erfenis van onze voorvaderen.


De synagoge moet nodig worden gerenoveerd, omdat we hier willen blijven.  Om de synagoge weer in gebruik te kunnen nemen, moet er snel worden gehandeld.  Laten we het meest geschikte antwoord geven op terrorisme: “Maar hoe meer zij hen onderdrukten, des te meer zij zich vermenigvuldigden en groeiden (Exodus 1:12).

Help ons deze synagoge te renoveren. De bouwwerkzaamheden zijn al begonnen!


https://www.charidy.com/beytarye/32485496766

 

 

WhatsApp Image 2021 05 21 at 08.23.43 3

 

WhatsApp Image 2021 05 21 at 08.23.43