De documentaire wordt gebaseerd op verhalen die mensen hebben over die tijd.

Niemand verraden
Er zaten destijds 251 kinderen ondergedoken bij Brunssumse gezinnen. De kinderen waren afkomstig uit Amsterdam en werden door de NV Verzetsgroep naar het mijnwerkersstadje gesmokkeld. Volgens de gemeente is het bijzonder dat geen van deze kinderen werd verraden; zij overleefden de oorlog allemaal.

Meer belichten
Ondanks deze bijzonderheid is het 'Joodse onderduikverleden' in Brunssum tot nu toe maar matig belicht. Enkele Brunssumers ontvingen een Israƫlische Yad Vashem-onderscheiding, in verschillende wijken worden de Brunssumse gastgezinnen geroemd op plaquettes en in 1989 kwam er een Joods monument in het Vijverpark.

De Brunssumse stichting Jack Aldewereld vindt dat er meer te belichten valt. De naamgever van de stichting kwam zelf als baby in Brunssum terecht en overleefde ondergedoken bij een gezin. Een aantal Brunssumers liet zich door zijn geschiedenis inspireren en richtte de stichting op, die meer soortgelijke verhalen 'zichtbaar' wil maken. Over Aldewereld zelf maakte L1 al eerder een documentaire.

Moed en medemenselijkheid
Voorzitter Arie de Zeeuw van de stichting: "Brunssum is in de Tweede Wereldoorlog een unieke gemeenschap geweest. Door moed, medemenselijkheid en solidariteit van doodgewone mensen hebben Joodse kinderen en andere vervolgden de oorlog overleefd. Dat is een verhaal dat verteld moet worden. Juist nu, omdat deze waarden in toenemende mate onder druk staan. Maar ook omdat er steeds minder getuigen zijn uit die tijd."

Mooi verhaal
Ook de gemeente wil graag dat dit verhaal verteld wordt, zegt wethouder Hugo Janssen van Cultuur: "Met deze film willen we laten zien hoe bijzonder het is wat hier is gebeurd. Meestal gaat het in Nederland over Jodenvervolging. Over deportaties. Maar dat is hier juist niet gebeurd. Waarom niet? Daarop hopen we een antwoord te geven in de documentaire."

Op dit moment wordt nog volop gezocht naar verhalen die mensen kennen over Joodse onderduikers en gastgezinnen in Brunssum. Ook foto's of ander beeldmateriaal over dit onderwerp zijn welkom.