Joods Maastricht

Website van de Joodse Gemeente Maastricht

Waarom lernen op Sjavoeot

In de nacht van Sjavoeot wordt de feestdag ingeluid na de opkomst van hakochavim, met andere woorden nadat de drie sterren zichtbaar worden. In de Thora staat vermeld “sheva shabatot temimot thiena -zeven hele dagen zullen het zijn”. Dus dat er sprake moet zijn van een volledige dag. Dat is niet het geval bij de zomerse shabatot, waarop de shabbat vroeg begint vanaf de plag hamincha. Daarom start erev Sjavoeot pas na de opkomst van hakochavim.

Het is gebruikelijk om de hele nacht wakker te blijven op Sjavoeot en Thora te leren. Een van de redenen hiervoor is dat de joden zich hadden verslapen op de ochtend dat zij de Thora ontvingen en dat G-d op hen moest wachten. Om dit te compenseren blijven we op Sjavoeot de hele nacht wakker. Sommigen versieren de synagoge met bloemen, zoals het was op de berg Sinaï. In Maastricht is dat niet gebruikelijk.

Op Sjavoeot worden de tien geboden gelezen van de Thora zoals het was ten tijde van de Thora-ontvangst op de berg Sinaï en het is dus belangrijk om alle joden, mannen, vrouwen en kinderen aan te sporen om in ieder geval te komen luisteren naar het voorlezen van het tien geboden van de Thora.

Het is gebruikelijk om zuivelproducten op Sjavoeot te eten en daar zijn enkele redenen voor dat:

  • De zoetigheid van de Thora wordt vergeleken met honing en melk
  • De joden nog maar net de wetten van vlees met melk en de manier hoe zij het keukengerei weer koosjer konden maken hadden gekregen. Ze konden hun keukengerei dus nog niet gebruiken waardoor ze daarom enkel zuivelproducten hebben gegeten

Het is gebruikelijk om het boek “Ruth" op Sjavoeot te lezen. Een van de redenen daarvoor is dat op Sjavoeot koning David is overleden en in de Megillat Ruth staat van wie hij afstamt.

 

Rabbijn Avraham Cohen